TUTORIAL::simple header transparent

^attention!entry n panjnag & banyak gmbr.kalau loading lame sbr eh^

Bismillahirrohmanirrahim.. 

this is my 1st tutorial.. ari n yen nak bg ilmu kat korang mcm mana nak buat  header gne photoshop..as Yana's request..yen punye adobe photoshop CS5.. xyah bebel panjang2..jom kite start!

step 1: buat file baru

-click FILE, then New
-name,width and height korang buat ikut ske aty korang.. pastikan preset:custom , background contents :transparent..
  

- dah siap adjust,click OK



step 2: insert  image 

- File > Open



-pilih gmbr then click OPEN



-kemudian click ERASER. right click n pilih magic eraser tool..


-lps dah choose magic eraser tool,korang click pada wrna putih tu then aku jadi mcm d bawah n..

-kan ade tulisan tuh..nak buang y tu click kat ERASER then click right choose eraser tool.. 


-then korang delete lah tulisan @ segala kecacatan.. dah hasilnye:

-lps tu click marque tools.right click n choose rectangular marquee tools


-then korang buleh la crops gmbr tu.. 

-lps dah crops,klik edit > copy mergerd
-click kat folder header korang td kemudian klik edit > paste
-utk adjust kedudukan image tu, gne kan Move Tool.. 
-utk adjust size image,tick kat show transform controls


-ok skrg dah siap letakkan image..kalau korang nak letak gmbr manyak2, ikut step y same.. paham?

step3:  nak buat tulisan

- 1st,klik type tools

-then pegi kat work space korang,tekan left click dan tarik seluas mane korang nak.. kalu korang nak adjust size,tekan dan tarik "kotak" tu.. 

- boleh la mula nak tulis ape2 y nak tulis.. y aku petakkan nge colour merah tu,boleh la korg tekan n adjust ikut cite rase 

- x puas aty lg nge tulisan tu? nak lawa lg? ok tgk pict bawah n.. fokus y aku merah kan

- ade byk benda y boleh buat nge part y aku merahkan tu.. *fokus kotak merah*
-satu nye, korang tekan layer korang (contohnye y wrna biru tu) , right click cari blending options dan tekan.. pandai2 la korang maen klik2 part tu.. paham?
- 1 lg korang klik layer style y  simbol  fx  .. nampak x kat mane? dlm kotak merah tu jgk.. kecik jer.. buka mata luas2.. haha.. tekan fx tu then korang maen2 click la eh..
-paham? y kat bwh n contoh


step 4: save file

- file > save as
-save as dlm format PNG 

- kemudian klik save
-hasilnye 

kalau xpaham boleh tanye.. 

p/s: picit gmbr tu kalau nak gmbr y gemok punye



13 comments:

bie rawk said...
This comment has been removed by the author.
YANA PINKY said...

thx very muchh nnty yana try , k :)

Azreen Shafila Abdullah said...

most wlcm yanak..cube entry..nanti gtaw!

NoKaKaSHiCHi HowyeaH!! said...

cs5 tu..
kite rei gune cs2 jerk..
heheh

nice! :))

Azreen Shafila Abdullah said...

hehe.. ape beza cs2 nge cs5?
jgn lupe share ilmu photoshop nge sy taw :D

aHmaD haRieZ FuzeIN said...

perhhh YEN!! deki aku mg GUno CS5 !!!! aku guno CS4 jahh =( huuuu...

Azreen Shafila Abdullah said...

apo bezo cs4 nge cs5? hihi
aku n pom mintok nge ore..dio v cs5 aku pom install je la..

MisNadia Razali said...

sy baru blaja ngan adobe ni...nak tnye mane, mn nk cari folder header yang buat 1st2 tu..sy tak jumpe.. =(

Azreen Shafila Abdullah said...

nak cari slps kite save eh mksd awk?

aRa ❤ aFiq™ said...

eh ada gak.. cume care yg bbeza.. ^^

MisNadia Razali said...

a'ah la yana, sy gne cs3...same je kan...tapi tu la sy tak jumpe pon folder header yg da save tu...

MisNadia Razali said...

ehhh cilap name..azreen...heee..sory2..

Azreen Shafila Abdullah said...

@ara=nanti yen nak cube care ara :)

@nadia=rasenye same jer cs3 nge cs5...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...