TIPS & CIRI-CIRI

Assalamualaikum

*tetiba rs nak on9+update blog pg2 cenggini smbl dgr ayam b'kokok..

kwn aku si Fatin tanye aku tips nak tmbhkan followers.. blog aku n bkn la ramai sgt followers sampai ribu raban,tp ramai la compare die punye.. hihi.. aku dah byk kali jmpe entry y duk story mory sal tip2 tuh.. stiap org ade pndangan msg2 kan..ok skrg aku nak bgtaw tips dr kotak minda aku sndiri *bkn copycat org punye* ...


TIPS NAK TAMBAHKAN FOLLOWERS

- promotekan blog anda
stiap kali buat entry br,stiap kali tu la korang post kat fb..tulis la sket "blog updated..kali free jmpt singgah"

-join group/page
contohnye y aku join skrg UPAB & KELAB BLOGGER.. byk lg y laen2.. stiap kali buat entry,stiap kali tu anda post blog anda tuh..

-rajin BW@blogwalking
smbl BW tu,kalau ade blog y anda ske,follow lah mrka..insyaAllah mrka will follow u back.tp jgn la tulis kat chatbox tu "I follow u, follow me back!".anoying taw x!..kalau diorang ske blog korg,diorg akan follow sndiri.xperlu anda suruh.. tulis la ayat y best2 sket..cenggini ke "follow your blog"..

-blog anda ade TUTORIAL
y n mmg aku setuju 100%..kalau blog tu manyak tutorial,ramai org will follow..

nak suruh org follow blog korang,blog korang tu mstilah b'mutu tinggi *haha*.. sejuk mata memandang,tenang otak nak bace.. :D

CIRI-CIRI BLOG Y B'MUTU TINGGI

-blog ringan @ loading kejap jer
gadget jgn byk melampau-lampau

-kemas
ssusan gadget biarlah t'susun.. ltkkan y lbh pntg d atas kemudian d susuli y krg pntg. nak elok,letak follower box kat atas *eh bkn nak prasan blog aku la.mmg ramai y lbh prefer bnda alah tu ltk kat atas.xperlu nak scroll down byk2*

-tulisan sederhana
gne lah size 12,14@16 y ok.. jgn la kecik sgt..xpasal2 buta aku nanti *mintak jauh*

-font tulisan entry
gne font y sng nak bace & mdh dipahami..jgn lah y belit2 senget2..seksa otak aku nak bace *haha*


-sifat entry 
kalau y combine colour,3 4 colour sudah la..jgn sampai 10 colour kau p combine.. and kalau nak "small" "normal" "large" kan text tu,jgn la melampau2 plak.. 

-background
y simple & menarik..jgn gne y t'lampau terang,gelap @ suram.. xde mood org nak jenguk blog anda nanti.. *eh blog aku camtu ke?*

-elakkan gne bnda y agak menyerabutkan pandangan 
sprt falling down object(kalau kecik ok lg.jgn besar kedebok), cursor (jgn la gne gmbr y x senonoh), word ikut cursor(bg aku kalau xde lg ok)

itu je kot y b'jaya akal fikiran aku terbitkan..nanti kalau ade lg,aku akan tmbh.. oppss segala TIPS & CIRI-CIRI kat atas tu xde mengena nge sape2 eh.entry n bkn d copycat.. dgn t'hasil nye entry n,bkn b'makna aku memgisytiharkan blog aku bagos+b'kualiti tinggi.. setiap org ade pndangan msg2 kan..  sharing is caring..caring is loving!!

bbye



5 comments:

azeelia azman said...

betol3.setuju3.haha.


alahai letih ah yeen buat belog baru.frust sero.nak belogg lamaa.waaa :(

SuzaDin said...

btol2 ... setuju sgt2 hehehe ... awk cuba tgk blog kita ok x ... blog awk dh makin comel waaaaaaa xaci hehehe ... terus kn berblogging yer ..chayok2 !

Azreen Shafila Abdullah said...

lieya=tq3..hihi

suza=okeyh! tq suza..u too!

NasZ said...

wah..nice tips.

MOHD NASER.com

hazanis said...

nice tips...=)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...